Diference between HTTP and HTTPS

๐—›๐—ง๐—ง๐—ฃ ๐—ฉ๐—ฆ. ๐—›๐—ง๐—ง๐—ฃ๐—ฆ? ๐—ž๐—ข๐—๐—” ๐—๐—˜ ๐—ฅ๐—”๐—ญ๐—Ÿ๐—œ๐—ž๐—” ๐—œ ๐—ญ๐—•๐—ข๐—š ฤŒ๐—˜๐—š๐—” ๐— ๐—œ ๐—๐—˜ ๐—ง๐—ข ๐—ฉ๐—”ลฝ๐—ก๐—ข?

Prije nego damo odgovor da kratko objasnimo ลกta je to HTTP i HTTPS. HTTP (Hypertext Transfer Protocol) je internet protokol putem kojeg vaลกi browseri (dakle ureฤ‘aji sa kojih pregledavate sadrลพaj) ลกalju zahtjeve serverima za pregled odreฤ‘ene stranice, pojednostavljeno reฤeno, te naravno i povratna veza u vidu odgovora servera vaลกem browseru.Kada unesemo neki url u pretraลพivaฤ npr: moja-adresa.com, primjetili smo da se ispred pojavi http://, upravo to oznaฤava da se vaลก url zahtjev ลกalje serveru putem HTTP protokola.

HTTPS oznaฤava napredniju i sigurniju varijanut HTTP-a, koja koristi SSL sigurnosni certifikat. HTTPS zapravi vrลกi enkripciju (kodiranje) vaลกeg zahtjeva serveru te ma taj naฤin osigurava sigurnu konekciju.

๐—ฆฬŒ๐˜๐—ฎ ๐˜๐—ผ ๐˜‡๐—ป๐—ฎ๐—ฐฬŒ๐—ถ ๐˜‡๐—ฎ ๐—ผ๐—ฏ๐—ถ๐—ฐฬŒ๐—ป๐—ผ๐—ด ๐—ธ๐—ผ๐—ฟ๐—ถ๐˜€๐—ป๐—ถ๐—ธ๐—ฎ?

Ukratko to znaฤi da uvijek trebate zahtjevati da vaลกa adresa bude sa HTTPS protokolom, jer u protivnom moลพete imati problem na nekim browserima koji uopลกte i ne dozvoljavaju da se otvori URL sa HTTP konekcijom.

Sigurno ste primjetili da kada nekada traลพite neki site i onda vam ne dozvoli da ga otvorite pa kaลพe “UNSECURE CONNECTION” ili neลกto sliฤno, ili se uz adresu pojavi trokut sa upozorenjem koji kaลพe da otvarate nesigurnu konekciju.

๐—ž๐—ฎ๐—ธ๐—ผ ๐—ผ๐—ฑ๐—ฎ๐—ฏ๐—ฟ๐—ฎ๐˜๐—ถ ๐—›๐—ง๐—ง๐—ฃ๐—ฆ ๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐˜๐—ผ๐—ธ๐—ผ๐—น?

Preduslov je da imate SSL certifikat, koji sada obiฤno dolazi uz zakup domene i hostinga kod svih ozbiljnijih hosting provajdera, ako ne onda ga moลพete naknadno doplatiti.

Nakon toga, ukoliko ste na WordPress platformi, na admin Dashboard-u trebate da navigirata na Setings -> General -> te pod opcijama WordPress Adress i Site Adress ukucate svoju web adresu (domenu) sa https:// prefiksom.

Drugi naฤin je da ovaj proces uradite kroz CPanel. Potrebno je da navigirate na opciju Domain te nakon ลกto odabarete tu opciju i budte u okvirnom prozoru te opcije trebda da ฤekirate opciju Force HTTPS Redirect pored domene za koju ลพelite da koristi HTTPS protokol.

TIP: Moลพe se desiti da site ipak ne otvara sa HTTPS protokolom, iz viลกe tehniฤkih razloga te u tom sluฤaju postoji zaobilazno rjeลกenje tako ลกto se edituje kod u .htacces file-u, ali to je neลกto naprednija tema te se moลพete javiti ukoliko doฤ‘e do takvog problema.Sumirano, uvijek koristite HTTPS protokol, vaลกa web stranica i vaลกi podaci ฤ‡e biti sigurniji.Ako trebate pomoฤ‡ u ovom procesu slobodno nas kontaktirajte Reunion Marketing agencija

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *