SEO tips Šta uništava vaš SEO? Kako da to popravite

ŠTA UNIŠTAVA VAŠ SEO? (KAKO DA TO POPRAVITE)

SEO ( Search Engine Optimization) je pojam za koji je čula velika većina ljudi, dok neki možda znaju i nešto više o svemu tome. Za one koji ne znaju, već samo osjećaju posljedice lošeg SEO-a na svojim prodajnim rezultatima, napisat ćemo, šta je to, pored očiglednih faktora, što utiče na vaš SEO ranking.

SEO je u biti skup pravila koje svaka web stranica mora ispunjavati da bi je internet pretraživači (npr.Google) uzeli u obzir kao relevantnu, te je tako rangirali ispred konkurencije. 

SEO faktora ima jako mnogo, ali su oni glavni, svima nama u industriji, koji se bavimo tim poslom, dobro poznati i na njih se obraća najviše pažnje. To su meta description, title tag, keywords, to je u stvarni ono na šta prvo pomislimo kada spominjemo SEO. 

Međutim, jako važan faktor za dobar SEO ranking je UX/UI dizajn same web stranice.

Statistika je neumoljiva. 94% korisnika prve impresije u web stranici bazira na samom dizajnu stranice.

38% korisnika će napustiti vašu stranicu odma, ukoliko je njen layout neatraktivan.

Faktori od ključne važnosti za SEO kada je u pitanju UX/UI dizajn su:

  • Page speed

(Brzina učitavanja stranice je jedan od ključnih faktora za kvalitetan SEO. Ukratko rečeno vaša web stranica bi se trebala učitati što je prije moguće. Očekivano vrijeme je između 1-2 sekunde za mobilne korisnike. S tim da Google ide u pravcu skraćivanja ovog vremena i na pola sekunde. Prosječan korisnik će napustiti vašu stranicu ako je učitavanje duže od 3 sekunde)

  • Optimizacija slika

(Često se desi da se prilikom uplouda slika ne vodi računa o njihovoj kompresiji, pa se prilikom učitavanja web stranice, slike dugo učitavaju. Ovo je također jedan od velikih razloga zašto vaš SEO ne funkcioniše)

  • Naslovi

(Pravilna distribucija naslova, od H1 pa do H6 je jako važna, ali također i pravilna formulacija samog naslova. Da li generiše leadove, da li ima rekacija. Provjerite u vašoj SERP pretrazi kako pojedini naslovi prolaze i kakve su reakcije)

  • Navigacija

(Navigacija na web stranici je takđer važan SEO faktor. Navigacija je dio sales funnela ( prodajnog lijevka) vaše web stranice. To je svojevrsna mapa kretanja kroz vašu web stranicu. Da li je navigacija jednostavna, da li korisnika vodi kroz prodajni kanal ili on sam mora istraživati kroz vašu web stranicu. Statistika kaže da prosječan korisnik želi biti vođen jasnim uputama kroz web stranicu, do cilja svoje pretrage.)

  • Mobilno iskustvo

(Možda i jedan od najvažnijih faktora je mobilno iskustvo. Obzirom da su velika većina korisnika danas mobilni korisnici, onda nije ni čudo da je upravo ovo jedan od glavnih faktora.) 

Tema se naravno ovdje ne završava, ali su ovo neki od najvažnijih faktora koje možete popraviti kako bi vaš SEO bolje funkcionisao.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja javite nam se u komentarima ili na naše kontakte.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *