Cijena održavanja web stranica

Dajemo besplatnu podršku na godišnjem nivou za stranice koje uradimo. Vidi više u nastavku.

Zbog čega je važno održavanje web stranice?

Prije nego iznesemo čitav niz tehničkih objašnjenja zašto je važeno održavati web stranicu zapitajte se za početak zašto je važno održavanje bilo čega uopšte? Pa da bi to nešto funkcionisalo kako treba, da bi donosilo željene rezultate i da bi duže trajalo. Bilo da se radi o automobilu, biciklu, stanu ili web stranici. Pravila su ista, zar ne?

Održavanjem web stranice postižemo više stvari. Prvo pazimo da u tehničkom smislu stranica funkcioniše bez sigurnosnih rizika i da prati trendove koji se konstantno mjenjaju. Drugo, osvježavamo sadržaj, što je važno za promet stranice i interakciju sa korisnicima. Unosimo željene izmjene u slučaju promjene podataka, itd.

Održavanje web stranice podrazumjeva kontinuiran rad na više polja. Pa da ih prikažemo redom:

Ažuriranje CMS-a

Moderni CMS sistemi (Najčešće WordPress) zahtjevaju redovno praćenje i ažuriranje za ispravan rad. Pošto se funkcionalnost u takvim sistemima najviše postiže ugradnjom plugin-a, neophodno je redovno pratiti izmjene u nadogradnji, kao i izmjene samog CMS-a ili programskog jezika na koji se CMS oslanja.

Redovan backup

Svaka ozbiljna agencija ili developer će vam preporučiti da radite redovan backup svoje web stranice (sedmično, mjesečno, čak i dnevno za velike sisteme). Backup se izričito preporučuje prije svakog ažuriranja teme ili CMS-a, jer se može desiti određena nekompatibilnost što može uzrokovati rušenje vaše stranice i gubljenje nekih podataka.

Ažuriranje sadržaja web stranice

Preporučljivo je sadržaj web stranice redovno ažurirati. To je poželjno i iz ugla pretraživača poput Google-a, ali iz ugla krajnjih korisnika. Ažuriranje se odnosi na izmjenu blog postova, fotografija, te svih podataka koji zahtjevaju izmjenu usljed promjene. Naša agencija može uraditi obuku kako bi mogli samostalno mjenjati sadržaj svoje web stranice.

Prilagodba web stranice

Mobile friendly pristup je onaj koji je danas dominantan na tržištu. To znači da se prvenstveno gleda responzivnost stranice za mobilne uređaje i kako ona izgleda na mobilnim i tablet uređajima. Ukoliko vašu staru stranicu treba prilagoditi za mobilne uređaje mi vam možemo u tome pomoći.

Optimizacija (SEO)

Optimizacija znači uskladiti tehničke specifikacije same stranice i njenog funkcionisanja sa pravilima koje zahtjevaju tražilice poput Google-a, kako bi se vaš posao što bolje pozicionirao te time ostvario bolje poslovne rezultate. Postoji čitav niz faktora koje vaša stranica mora ispuniti da bi zadovoljila tehničke standarde koje Google zahtjeva.

Tehničke intervencije

Ukoliko trebate tehničku intervenciju usljed pada stranice, dugog učitavanja ili bilo šta slično možete nas kontaktirati te ćemo se truditi da vaš problem riješimo u najkraćem mogućem roku. Ove intervencije podrazumjevaju i dodavanje nekih funkcionalnosti koje vam mogu zatrebati na vašoj web stranici, ili uklanjanje onih koje ne trebate.

Paketi usluga za održavanje web stranica

Ukoliko trebate određeni broj dodatnih sati za rad na vašoj stranici, nudimo opciju dokupa jednog od paketa za održavanje. 

10h

25000KM

20h

50000KM

30h

75000KM

50h+

100000 KM

*Cijena pojedinačnog sata iznosi 25 00 KM. Kupovinom paketa 50h+ ostvarujete popust.