Zašto je sada savršeno vrijeme za promišljanje o talentu i vođstvu

Iskoristite krizu kao priliku da se preusmjerite na uspjeh

Startupi širom svijeta suočavaju se sa “make or brake” momentom dolaskom koronavirusa, zdravstvenom krizom s ogromnim i neviđenim ekonomskim posljedicama. Svaki je poduzetnik u jedinstvenoj situaciji, bilo da je dobro finansiran, planira sljedeći krug finansiranja ili se bori kroz neizvjesnost.

Kao rezultat toga, osnivači se obraćaju svojim pomoćnicima i mentorima za podršku i razgovore koji su, ne iznenađujuće, usredsređeni na gotovinu. U Velikoj Britaniji, iako je 81 milion funti otišlo za startupove koji ranije nisu dobili ulaganja, došlo je do smanjenja broja ugovora za 31 posto u odnosu na isti period prošle godine, tako da je to goruće pitanje.

No, gotovina samo predstavlja pola priče. Dok startupi traže savjet kako ugasiti oluju i pronaći pozitivne situacije, razgovor se širi. Da bi preživjeli ovo razdoblje nestabilnosti, rastuće tvrtke trebale bi gledati prema ključnim temeljima uspjeha: talentu i liderstvu. Na kraju krajeva, najbolji osnivači nikada ne troše krizu i sada je pravo vrijeme da se preispitaju.

Vizija bi mogla biti sjajna, osnivači inovativni i lako dostupni novac, ali bez snažnog liderstva i talenta svjetske klase, preduzeća ne mogu nastaviti napredovati u ovoj klimi. Kako se za to vrijeme brinuti i upravljati timovima, kao i razumeti šta osoblje treba da napravi i kako treba, važna su razmatranja koja startupi traže od VC za podršku i savet.

Konzervativni pristup

Svi poslovni planovi koje su organizacije imale uoči pandemije sada su vjerovatno irelevantni. Preduzeća moraju krenuti ispočetka s jasnim prikazom njihove stope izgaranja i ne treba se bojati poderati pravilnik i odustati od postojećih planova. Startupi koji to već rade izgledali su da, na primjer, pregovaraju o svojim uredskim najamima, ugovorima s pružateljima usluga i obustavljanju internetskog oglašavanja.

Smanjenje takvih troškova razumno je u izazovnom okruženju za prikupljanje sredstava. Ponude su usporile i Pitchbook-ov europski izvještaj o procjeni vrijednosti VC-a upućuje na smanjenje ranog broja sjemena. Nove investicije su sigurno prestale i velike kompanije uvijek dobivaju sredstva, ali mnogi se ulagači fokusiraju na način kako da podrže svoj postojeći portfelj. Kriza još nije gotova i, uz daljnje izbijanje još uvijek, sada je vrijeme za konzervaciju.

Opet, međutim, nikad ne trošite krizu. Uzmite ovo vrijeme da se usmjerite na fokus, razumijete prednosti, procijenite svoj položaj i napustite nebitne projekte. Ova bi kriza mogla biti dobra prilika da napravite te skokove i velike promjene za koje ste oduvijek znali da trebate napraviti, ali to nije bilo zbog nedostatka hrabrosti ili vremena. Ne zaboravimo, konzervativni pristup kroz krizu ne znači da mirujemo.

Jako liderstvo kroz krizu

Komunikacija i liderstvo su temeljne vještine koje bi se trebale odvijati uporedo s revidiranim poslovnim planom. Vjerojatno će se za to vrijeme startapi suočiti s teškim odlukama, koje bi mogle uključivati otpuštanje osoblja, smanjivanje posla ili čak provođenje ponuda kako bi se odgovorilo na krizu. Prije svega, ključno je da zaposleni budu informisani o najnovijim dostignućima i kako će oni uticati na njihov rad.

Snažno vodstvo koje naglašava jasnoću komunikacije i transparentnost, gdje je to moguće, izbjeći će zbrku i nepovjerenje. Zaposleni su vjerovatno zabrinuti zbog svog posla, kao i zbog svojih odgovornosti izvan posla, tako da je od vitalne važnosti da ih podržimo gdje god je to moguće. Otvorene i iskrene rasprave o poslu također će izgraditi lojalnost i povjerenje. Pored toga, uspostavite i komunicirajte realnu viziju i ostvarive ciljeve koji angažuju tim i nadahnjuju sve na produktivnost.

Zapošljavanje i otpuštanje

Čak i kad posao posluje kao i obično, za uspjeh je neophodno zapošljavanje pravih ljudi koji su uloženi u startup misiju i koji strastveno nude njegovu ponudu. Kada zapošljava nove zaposlenike, osnivač bi trebao razmišljati o sljedećim pitanjima: hoće li nam ta osoba pomoći da ispunimo naše ciljeve i misiju? Kako se uklapaju u postojeći tim? Hoće li im dodati vrijednost? Pronalaženje odgovarajućeg osoblja i zatim ulaganje u njihovu obuku i razvoj od presudnog je značaja za dugoročni uspjeh. Osigurava lojalnost i sprečava visoku stopu rasta zaposlenika, što zabranjuje poremećaje. Kao rezultat COVID-19, kandidati će znatno nadmašiti broj raspoloživih radnih mjesta, što čini još bitnijim ulagati u proces zapošljavanja.

Naravno, za mnoge trenutno zapošljavanje nije opcija. Organizacije širom Evrope koriste prednosti planova i koriste vladinu podršku tamo gdje je to moguće kako bi izbjegle smanjenje rezanja. Njemačka je ponudila značajnu kratkoročnu financijsku potporu startapima.

Kada je riječ o novim zaposlenima, istraživanje britanskih startap firmi otkrilo je da je 49 posto zamrznulo zapošljavanje, a 32 posto da je usporilo zapošljavanje kako bi odgovorili na negativna predviđanja prihoda. Mnoge kompanije također donose tešku odluku o otpuštanju osoblja za očuvanje kapitala. Beauhurst procjenjuje da je 615.000 započetnih i pokretačkih poslova bilo pod ozbiljnim ili kritičnim rizikom zbog COVID-19. Za osnivače koji donose tešku odluku o puštanju članova tima, od presudnog je značaja da brzo deluju, “režu” brzo i odlučno. Teško je, ali i ključno da to napravite. Pravljenje tima više puta oštećuje moral tima i rezultira neizvjesnošću i anksioznošću.

Startupi bi trebali tražiti podršku od svog VC-a za podršku izvan novca. Da, očuvanje kapitala je trenutno kritično; Nedostatak jasnoće s koronavirusom izaziva je i prisiljava preduzeća na značajna smanjenja. Naposljetku, ipak, ako osnivači ne prepoznaju važnost snažnog liderstva i pronalaženja pravog talenta uz konzervativni poslovni model, poduzeća riskiraju da se izgube još više.

izvor: entrepreneuer.com