Potrebe kao alat marketing agencije

Potrebe kao marketing alat

Zakon ponude i potražnje je jedan od stubova moderne ekonomije. Vama nešto treba i to potražujete, neko drugi to nešto ima ili nudi i time se krug zatvara.

Potrebe su esencija ljudskog djelovanja u svim oblastima. Svakodnevno se pokrećemo da bi zadovoljili kako osnovne tako i nešto složenije potrebe.

Zamislite npr.svijet da nema potrebe za hranom? Svijet bi izgledao znatno drugačije, zar ne?

IZAZOVI PANDEMIJE

Pandemija COVID-19 već drugu godinu iz temelja mijenja postavke na kojima počiva naša civilizacija, redukujući time i naše potrebe kao i način njihovog zadovoljenja.

Socijalne distance, epidemiološke mjere, sve je to utjecalo na naše standardizovane dnevne aktivnosti, kako privatne tako i poslovne.

Poslovi su doživjeli ogromne promjene, sa kojima su se neki iznijeli bolje, a neki, nažalost, mnogo teže. Naravno to zavisi i od nekoliko faktora, poput oblasti kojima se neko bavi, okoline, klijentele, itd.

Jasno nam je da su za promjenu najspremniji bili u IT sektoru, jer su vrlo lako mogli uvesti rad na daljinu, mogli su vrlo lako početi primjenjivati nove komunikacijske kanale, mogli su poštivati navedene epidemiološke mjere jer su bez problema radili od kuće.

Sektori koji su zavisili od nešto tradicionalnijeg pristupa poslu, poput fizičkog mjesta na koji moraju doći, otvoriti, te tu nuditi uslugu ili proizvoditi su bili izrazito pogođeni novonastalim stanjem.

Međutim, nisu samo poslovi bili pogođeni time što određeni sektori ne mogu raditi, bili su pogođeni i obični ljudi, kojima su svakodnevno trebale te usluge, ili koji su iz određenih razloga ostali bez zadovoljenja svoje potrebe za tim određenim proizvodom ili uslugom.

PRAKTIČNI PRIMJERI

Dozvolite da vam navedem dva primjera. Obzirom da smo se sjetili kako nismo kupili kalendar, dakle obični printani kalendar, za tekuću godinu, pokušao sam pronaći bilo kakav kalendar u knjižarama širom grada.

Odgovor je bio da su ove godine imali slabu ponudu kalendara, nije bilo neke velike potražnje (potrebe da se stavi tržištu na raspolaganje), te i to malo što je bilo je već rasprodano.

Drugi primjer je vezan za lokalnog automehaničara, koji mi je trebao raditi servis na autu. Igrom slučaja, kako to obično biva, izgubio sam broj telefona, a nisam želio da bez velike potrebe hodam, stvaram gužve itd, potražio sam bilo kakav kontakt na društvenim mrežama, međutim ništa. Moj mehaničar nije imao profile na društvenim mrežama.

Zastanimo na trenutak. Vidimo li ovdje priliku za marketing agencije, ili vidimo li ovdje priliku za promjene?

Kad kažem marketing agencije, nemojte odmah prestati sa čitanjem, jer marketing nije to da vas neko mori i zove svaki dan prodavajući vam nešto što vi ne želite. Možda su ga danas na to sveli postupci raznih mešetara i sveznalica koji po svaku cijenu nastoje sklopiti posao, ne vodeći računa o stvarnim potrebama i priči koju trebaju prenijeti o tome šta već treba da prodaju.

Kao što kaže Set Godin u svojoj knjizi SVI MARKETING STRUČNJACI SU LAŽOVI marketing je mogućnosti pričanja vjerodostojnih priča unutar postojećih okvira.

Da se vratimo na naša dva primjera. Obzirom da nisam našao ama baš nikakav kalendar, došli smo na ideju da jednostavno napravimo svoj kalendar, čak šta više, došli smo na ideju da radimo personalizirane kalendare.

Vezano za našeg automehaničara, nakon što sam ipak nekako došao do broja i napravio termin, predložio sam mu da se oglasi na web-u, i na društvenim mrežama, izazovna su vremena, ljudi pokušavaju što manje doći u kontakt sa mogućom zarazom COVID-19 virusom, te im je značajno da mogu dobiti informaciju bez izlaganja opasnosti.

Nakon kreiranja website-a te profila na društvenim mrežma, njegov posao je jednostavno napredovao nevjerovatnom brzinom.

PROMJENE SU NEIZBJEŽNE

Potrebe u čovjeku izazivaju kretivni proces. Taj proces ima za cilj da nas dovede do rješenja našeg problema. Bilo da se radi o hrani za porodicu za taj dan, do zamjene gume na autu.

Ukoliko za primjer uzmemo čuvene izumitelje, inovatore, naučnike, onda možemo doći do zaključka da rješenje uvijek postoji, možda ne iz prve, ali svaki promašaj je i korak bliže rješenju.

U zahtjevna vremena budite odvažni, imate li priču koju želite ispričati, onda to uradite vjerodostojno. Prilagodite se okvirima u kojima se nalazite. Budite svoji. Dajte priliku novim pogledima na Vaš problem i novim rješenjima.

Možda su naša dva primjera potpuno izmišljena u ovom tekstu, možda i nisu, da li su Vas navela na razmišljanje?

Sve se mijenja, od ćelija u našem organizmu, prirode, poslovanja, okolnosti, sve se stalno mijenja. Ukoliko ne pokrenete kreativni proces unutar sebe za rješenje nastalog problema vi se nećete mijenjati u skladu sa nastalim promjenama, što će za Vas biti pogubno.

Svaka promjena je ujedno i prilika. Naša dva gornja primjera možda ne odražavaju kompleksnost procesa promjene, ali dovoljno dobro pokazuju priliku unutar promjene.

Jedno je sigurno, svi smo na peronu, vagoni se lagano kreću ali odlaze, da li ćemo se ukrcati ili ne zavisi samo od nas.