three dots with SEO letters

ŠTA JE SEO – URADI SAM | KOMPLETAN VODIČ ZA **2022**

Saznajte šta je SEO, zašto je važan, te kako samostalno implementirati on site SEO na WordPress platformi uz pomoć Yoast SEO plugina.

SEO je pojam koji danas često čujemo. Bilo da ga nalazite u oglasima za posao, u kojem se često traže upravo SEO stručnjaci, bilo da nalazite na SEO usluge koje se nude na tržištu, u vidu on site SEO, tehnički SEO, link building itd, sigurni smo da ste se sa pojmom već susreli. 

Vjerovatno ste čuli i za puni naziv, Search Engine Optimization, dakle Optimizacija za tražilice. Tražilice su one web stranice u kojima pretražujemo pojmove, fraze, imena, gradove, adrese, vijesti i sve što nas zanima. Najpoznatija tražilica ili pretraživač je svakako Google, ali ne zaboravimo i ostale Yahoo, Bing, Internet Explorer itd.

Šta je zapravo SEO? To je algoritam, čiji se rad zasniva na skupu pravila, propisanih od Googla i drugih pretraživača. Taj skup pravila govori kako treba da izgleda jedna web stranica, u tehničkom smislu, da bi je algoritam (mašina – engine) pretraživača vrednovao kao validnu i relevantnu. Govorimo dakle o strukturi stranice na nivou njenog HTML koda. 

SEO u HTML-u

Gradivni element web stranice je HTML kod. HTML Kod se piše u HTML jeziku (HyperText Markup Language). HTML često zovu programskim jezikom, međutim on to nije, već se radi o jeziku za “označavanje (Markup)”. HTML jezik je specifičan jezik koji se koristi posebnom sintaksom za ispisivanje elemenata. On koristi različite tagove koji se postavljaju unutar “< > ” zagrada.

Prilikom kreiranja HTML dokumenta, koji će sadržavati kod stranice, važno je da taj dokument spasimo sa ekstenzijom (.html). Npr uvriježeno je pravilo da prva stranica nosi naziv index.html.

Za pisanje koda u HTML-u ili bilo kojeg drugog koda možemo koristit različite text editore, od običnog notepad-a do složenijih editora koji se danas masovno koriste. Jedan od poznatijih editora je Visual Studio Code. 

Ovaj editor ima nekoliko odličnih opcija, te pruža mogućnost instaliranja dodatnih plugina koji olakšavaju svakodnevni rad. Ukoliko instalirate HTML Boilerplate onda imate odličnu opciju da ukoliko ukucate samo uskličnik (!) i pritisnete tipku “TAB”, za vas automatski kreira osnovna HTML struktura dokumenta. 

Već ovdje vidite da se svaki HTML dokument sastoji od nekih osnovnih dijelova. Na slici iznad primjetit će te <head></head> i <body></body> sekcije. Obadvije sekcije su nam važne za SEO postavke stranice.

U <head></head> sekciju stavljamo tzv meta podatke o stranici. To su npr: <title>Testna stranica</title>

<meta name=”description” content=”Ovo je opis stranice koji vidimo na Google ispod naslova stranie”>

Ova dva taga su od izuzetne važnosti za ispravne SEO postavke. 

Title tag ( Testna stranica) je naslov koji smo dobili kao rezultat pretrage za pojam Reunion marketing agencija. To je naslov: “Marketing agencija Reunion – za uspješne poslove u 2022”

Meta description tag je opis koji vidimo ispod tog naslova: “Naša marketing agencija nudi kompletan digitalni marketing za vaš posao, izradu web stranica, SEO i grafički dizajn. Moguće plaćanje u ratama.”

Ta dva taga su od izuzetne važnosti, kako smo već rekli i nalaze se u head sekciji. 

Iduća sekcija, tj body sadrži ostale SEO stavke i tagove koji morao biti ispravno postavljeni. Body sekciju ne vidimo kao rezultat u pretraživaču, već je to ono što vidimo kada otvorimo sam link.

Prvi važan tag koji mora imati svaki web je <h1>OVO JE GLAVNI NASLOV</h1> tag.

Radi se dakle o glavnom naslovu na svakoj stranici. 

Kao što možete vidjeti na našem primjeru, on je isti kao i title tag, te je preporučljivo da h1 tag prati title tag. 

Važno je da znate da svaka stranica treba da sadrži samo jedan h1 tag. Kada kažemo h1 tag radi se o veličini naslova, formatiranoj prema HTML jeziku. U HTML jeziku imamo šest veličina naslova počevši od h1 koji je najviši, do h6 koji je najmanji. 

Za ispravnu strukturu koda je važno da poštujemo redoslijed postavljanja naslova, tako npr ispod H1 naslova treba da dođe H2, ispod njega H3 i tim redom, ako ima potrebe da imate uopšte H3 naslov, tj ako imate neke podpod naslove.

HTML kod se čita redom, onako kako je napisan, te se tim redoslijedom i  formatira prilikom prevođenja na web browserima i stvaranja stranice kakvu je vidimo. Zato je važno da prvi naslov na stranici bude upravo H1 naslov. 

Obični tekst se u HTML kodu piše unutar paragrafa <p> ovo je paragraf </p>.

Za postavljanje slika unutar HTML koda koristimo <img src=“” alt=“”> tag. Unutar (src=””) atributa, između navodnika navodimo destinaciju slike, ukoliko smo je pohranili na računaru, ili u projektu foldera onda navodimo putanju do nje, ili ako sliku preuzimamo direktno sa interneta onda navodimo URL. 

Alt parametar unutar img taga je od izuzetne važnosti, a developeri ga često previde, pa ne upišu nikako ili ga pogrešno definišu. Alt parametar zapravo govori web browserima šta se nalazi na slici koju želimo prikazati, i obavezno ga je preporučljivo upisati za ispravan SEO.

Alt parametar je i zakonski obavezan u državama EU, za web stranice koje su pod državnom jurisdikcijom, kao alat za slijepe i slabovidne osobe, koje koriste glasovno prepoznavanje i čitanje sa browsera. Zato ga obavezno upišite svaki put kada unosite novu sliku na svoj web. 

Alt parametar treba da bude jasan opis onoga što je na slici. 

WORDPRESS i SEO

Sve naprijed rečeno su opšta SEO pravila i osnovni tagovi koje svaki web mora imati da bi zadovoljiio osnovne standarde. Međutim, u današnje vrijeme, tj već odavno, WordPress je platforma koja pokreće ogroman broj web stranica, te je u tom slučaju nešto teže doći do koda, za svakodnevnog korisnika, koji nije web developer. 

Međutim, bez brige, postoji odlična i jednostavna opcija. 

WordPress ima mogućnost instaliranja različitih plugina – dodataka, za nadogradnju funkcionalnosti. Postoji ogroman broj različitih plugina, kao i onih koji obavljaju iste funkcionalnosti. Jedan od najpopularnijih plugina, koji se koriste za SEO implementaciju na WordPressu se zove Yoast SEO. 

YOAST SEO

Nakon što se logirate na svoj wordpress dashboard, u meniju lijevo, treba da se navigirate do plugin sekcije, i kliknete na Add new. Tada u desnom dijelu, u search baru ukucate traženi plugin i rezultati se automatski izlistaju. Kao što vidite plugin koji mi trebamo je izuzetno popularan, te ima više od 5 miliona aktivnih instalacija kao i redovno održavanje, što je izuzetno važno. 

Nakon toga potrebno je da plugin instaliramo i aktiviramo i spremni smo za rad. 

Plugin koristimo tako što u meniju lijevo, na glavnom dashbordu navigiramo do Page sekcije te nakon toga biramo željenu stranicu. 

Recimo da je to naš Home page. 

Nakon toga biramo edit opciju ispod naziva stranice. Nakon čega će nam se otvoriti Home page u WordPress okruženju. Nakon što scrolamo na dno stranice vidjet ćemo YOAST SEO sekciju.

SEO

Prvo iz menija sekcije biramo SEO, te dobijamo prozor kao na slici iznad. Vidimo da imamo dva moda za pregled, mobile i desktop, što je jako koristan alat jer vidimo kako će naši meta podaci o stranici izgledati na pretraživaču u mobilnom ili desktop modu.

Ono što smo kroz HTML kod prikazali vezano za metapodatke, ovdje radimo vizualno i mnogo jednostavnije. 

Ukoliko recimo želimo da editujemo URL same stranice potrebno je da nanesemo mišom na url koji vidimo i sa strane lijevo će nam se pojaviti strelica, pokazujući da je to sekcija koju želimo editovati. Klikom na URL otvaraju nam se opcije za izmjenu.

Pod poljem “SLUG” možemo unijetu novu vrijednost za URL. Tj kako će naš URL izgledati u pretraživaču. 

Klikom na title ispod URL-a, možemo mijenjati title naše stranice, isto kao što smo kroz kod to radili pomoću title taga. Klikom na opis ispod title taga, možemo mijenjati meta description stranice, kao što smo kroz kod to radili pomoću meta description tag. Rezultati su isti samo je ovaj način izmjene bliži prosječnom korisniku i lakši za upotrebu.

READABILITY

Nakon što smo postavili osnovnu SEO strukturu možemo prijeći na opciju Readability, ili čitljivost. To je lista parametara koju trebamo ispuniti da bi iskustvo čitanja našeg sadržaja bilo jednostavno i funkcionalno. 

Na jako intuitivan način crvenim lampicama su nam prikazani problemi koje trebamo ispraviti na stranici, dok su zelenim lampicama prikazane dobre stvari koje ne treba dalje mijenjati.

Cilj na je da imamo Readability sa što manje grešaka i indikatorom GOOD, što signalizira da je time naša kompletna SEO struktura dobra za krajnjeg korisnika i za algoritam. Htjeli smo Vam pokazati kako plugin funkcionira tako da smo neke greške namjerno napravili, što smo naravno kasnije i ispravili.

Pravila o formatiranju naslova, slika, njihovoj upotrebi koje smo ranije naveli važe naravno i za kreiranje web stranice pomoću WordPressa. 

Ukoliko trebate pomoć priliko kreiranja WordPress stranica, možete posjetiti ovaj link, te nam se obratiti za pomoć.  

Indeksiranje

Nakon što ste uradili osnovno formatiranje i strukturu stranice, implementirali sve neophodne SEO stavke, nemojte se obeshrabriti kada želite vidjeti kako to sve izgleda na Google i ne nađete ništa, ili vidite da se izmjene nisu desile. 

Radi se o tome da je potrebno neko vrijeme prije nego Google prepozna izmjene na vašem sajtu. Što se drugim riječima naziva indeksiranje. To može potrajati od nekoliko dana, ili sedmica do čak nekoliko mjeseci.  

Ako želite da provjerite da li je Google prepoznao vašu stranicu, tj. da li zna da ona uopšte postoji, to možete jednostavno provjeriti tako što na tražili ukucate kao na slici ispod:

Dakle kucate: site:VAS-URL

Iza “:” ne stavljajte nikakav razmak već samo ukucajte puni url stranice koju želite provjeriti. Ako dobijete bilo kakav rezultat to znači da je vaša stranica indeksirana i da Google zna za njeno postojanje. Ako dobijete kao rezultat to da nema nikakvih rezultata to znači da niste indeksirani i da Google ne zna da Vaša stranica uopšte postoji.

Ovo je nažalost čest problem, pogotovo ako se na postojećoj stranici prave nove podstranice i ne podnese se zahtjev za indeksiranjem. Tada bez obzira na svu ispravnu strukturu Google jednostavno ne zna da Vaša stranica uopšte postoji, te se njen sadržaj ne prikazuje korisnicima. 

Poslati zahtjev za indeksiranje stranice je vrlo lako uraditi pomoću Google Search Console. Na Youtube postoji jako puno videa na ovu temu, te vrlo jednostavno i brzo možete uvrstiti svoj web na listu pretraživača.

Ukoliko trebate pomoć oko provjere da li je vaša stranica indeksiranja ili slanja zahtjeva posjetite ovaj link

Nakon ovako provedene optimizacije kao i provjere indeksiranja, ili traženja indeksiranja, možete reći da ste samostalno zatvorili krug što se tiče osnovnog SEO na vašoj stranici. Naravno da ovo trebate uraditi za sve stranice koje ima vaš web. 

Da se razumijemo, ovdje smo govorili o SEO osnovama koje moraju biti ispoštovane. Nakon toga dolaze analitike, mjerenja a prije je trebalo biti istraživanje ključnih riječi, konkurencije itd. 

Ukoliko trebate pomoć oko SEO strategije, analitike, postavke posjetite ovaj link

Ako ste došli do kraja ovog teksta, čestitamo, Google zna da vi postojite, imate iste šanse kao i ostali da se izborite za svoj komad tržišta. Marljivo radite, pratite rezultate, gledajte šta radi konkurencija, pratite trendove, svakodnevno se edukujte i rezultati će doći.

Sretno. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *