Website tips

Kako napraviti kvalitetan website sa (jako) ograničenim budžetom?

Mišljenja sam da ono što je poslovna zgrada ili proizvodni pogon, sa svim svojim dodacima, procedurama, pravilima, stručnim kadrom, u tradicionalnom poslovanju, to je kvalitetan website u digitalnim poslovanju, tačnije u poslovanju današnjice.

Svakome, pa i ljudima koji nisu iz IT branše i koji vrlo malo znaju o kreiranju i važnosti website-a je jasno, ili su barem čuli da su kvalitetne web stranice jako skupe i komplikovane za napraviti. Zaista, web stranica je projekt koji za svoju gradnju treba jasne planove.

Kako početi sa pravljenjem website-a?

U arhitekturu postoji pravilo koje je primjenjivo za sve dizajnerske projekte. To pravilo glasi: forma uvijek prati funkcionalnost. Uzmimo primjer moderne zgrade za pojašnjenje. Zgrada ima svoju osnovnu funkciju, to je naravno stanovanje (kao generalni pojam – može biti i poslovna zgrada). Sa tom premisom polazi svaki dizajner. Dalje se mora voditi računa o ostalim parametrima koju su važni za stanovanje, to može biti urbanistički plan, naseljenost, orijentacija, ulaz-izlaz, broj spratova, zemljište…Kada su svi parametri poznati može se pristupiti dizajniranju zgrade.

Tako bi otprilike trebala ići i izrada jednog website-a. Prvo od klijenta moramo saznati ko je on, šta radi, koja je funkcija buduće web stranice, ko su klijenti, njihova starosna dob (prosječna), moramo dakle sprovesti jedno kompletno istraživanje.

Ko pravi content?

Kada imamo sve ulazne parametre poznate treba da se pristupi izradi contenta (Sadržaja). Pravilo koje još uvijek važi i važit će i ubuduće, je da je content kralj. Sadržaj određuje vas. Govori ko ste vi, šta radite, kako to radite, govori o vašim iskustvima, profesionalnosti, recenzijama koje ste dobili, jednostavno govoreći to ste vi, to je ono kako želite da se predstavite svojim klijentima i čitavom svijetu. 

Apsolutno je jednako situaciji u kojoj klijent prvi put dolazi do vašeg ureda, prodavnice, bilo čega i upoznaje vas i vaš proizvod ili uslugu. Ide li vam u prilog da mu posvetite nekih usputnih 15 sekundi, tako da mu ništa nije jasno ili da pomisli da vi možda i niste prava osoba za taj posao? Naravno da ne ide. Identična je situacija sa web stranicom i contentom.

Za kreiranje contenta obično se pozivaju profesionalni content writeri, a često se to obavežu raditi i klijenti.

Pitanje koje se postavlja je da li trebate klijentu, kao profesionalci u poslu, prepustiti kreiranje contenta? Odgovor je DA, ali pod uslovom da sa njim prođete kroz proces kreiranja contenta i skrenete mu pažnju šta je potrebno da uradi i kreira i na što da obrati pažnju ( jer ste prethodno kreirati sitemap na osnovu parametara iz analize).

Ukoliko klijent nema vremena, ili nije spreman da se upusti u kreiranje kompletnog contenta, ostaju vam dvije opcije. Da unajmite content writera (ukoliko to budžet dozvoljava) ili da kreirate sami.

Tu dolazimo do problema iz realnih scenarija. 

Recimo da ste freelancer, tek ste počeli, ili ste mala agencija, važan vam je svaki klijent i bazirani ste na mala preduzeća, lokalne poslove, nudite izradu web stranica.  Klijent pristane ali ima jako ograničen budžet, ne shvata stvarnu važnost web stranice i “samo mu je važno da ima website”, pitanje je šta uraditi u tom slučaju?

Kvalitet na prvom mjestu!

Jasno je da u takvoj situaciji ne možete sebi priuštiti sve ono što mogu velike agencije, za svoje velike klijente. Ne možete okupiti timove za analizu tržišta, za content, za UX/UI desing, te posebno za web design. Vi ste u tom procesu sami, ili uz minimalnu pomoć, klijent je ograničio budžet na nekih realnih par stotina KM, šta uraditi, da li kreirati bilo kakav web site (da lijepo izgleda) ili ići na svoju štetu, uraditi sve što treba da bude urađeno, u nekoj razumnoj mjeri?

Polazimo od toga da ste vi profesionalac u svom poslu. Vi znate svrhu postojanja web stranice. Znate proces koji iza toga stoji. Klijent ne zna. 

Napravimo analogiju. Recimo da odete mehaničaru da vam promjeni kočnice u autu. Image ograničen budžet, naglasili ste to te očekujete da vam u okviru tog budžete majstor ipak da opcije za moguće kočnice. Očekujete da će on ipak sve uraditi profesionalno, da će dio koji ugradi funkcionirati, da će sve biti zategnuto, naravno svjesni ste da je postojala skuplja opcija koja bi duže trajala, bolje radila itd.

U #ReunionWebMarketing agenciji mišljenja smo, da kvalitet nema alternativu. Ukoliko hoćete da rastete u ovom poslu, ukoliko razumijete šta radite, posao kojim se bavite, vi ćete uvijek nuditi web stranice koje zadovoljavaju sve neophodne parametre. Da forma prati funkciju, da je content odgovarajući, da je SEO urađen (barem osnove) da su mobile friendly, da je upotrebljene najbolje prakse UX/UI design-a, koje odgovaraju klijentu. da ste obratili pažnju na boje, tipografiju…

Samo u tom slučaju web stranice koje uradite će klijentima donositi rezultate a vama odlične recenzije. Samo tako ćete napraviti skok na veći nivo i prema većim klijentima. 

Naravno ovo nije iz nepoštovanja prema malim poslovima, već je čisto prirodan tok razvoja vašeg poslovanja. Svak stremi da napreduje, tako i vi ali i vaši klijenti. 

Ako vi učinite da vaši klijenti porastu, da poprave poslovanje, da website koji radite generiše leadove, prodaju i vi ćete rasti zajedno s njima.

Jasno nam je da je situacija iz realnog života takva da otežava takav profesionalan pristup. Računi stižu redovno, poslova nekad fali, klijenti ne razumiju šta sve zahtjeva jedan ovakav proces, budžeti su mali, kako da priuštite sebi da danima radite analize, wireframing, kreirate content, istražujete najbolje design elemente, međutim mi smo se odlučili da se bavimo ovim poslom profesionalno. 

Mi znamo da im olakšanim pristupom, nekim lorem ipsum template website-om, koji smo editovali za dan ili dva nećemo poboljšati poslovanje. Isto znamo da smo im u ponudi izričito naveli da će im novi website kreirati bolje okolnosti, dovesti kupce itd. 

Da li mi očekujemo da će nam ovakav pristup poboljšati naše poslovanje? 

OVERDELIVERY – URADITE VIŠE NEGO ZA ŠTO STE PLAĆENI

je ključ za poslovni uspjeh kao i uspjeh generalno u životu. Možda ćete naletiti na klijenta koji zaista neće prepoznati vaš trud, zalaganje, međutim većina klijenata će cjeniti rezultate koje ostvare zbog vašeg truda. 

Za kraj, kako napraviti kvalitetan web site sa ograničenim budžetom? 

Upoznajte svog klijenta, ali baš dobro ga upoznajte, pitajte ga detalje o njemu, o njegovim kupcima, neke jedinstvenosti, ko mu je konkurencija, kakva mu je narav, kakve boje ga opisuju…Morate stvoriti kompletnu mentalnu sliku njegovog poslovanja. 

Objasnite mu važnost kvalitetnog contenta. Ako će ga raditi on, pomozite mu, vodite ga kroz proces, postavite mu rokove za dostavu materijala. Uradite sa njim sales funnel, vidite koje su to teme potrebne na stranici, prođite sa njim kroz svaku stranicu kao kupac, šta je višak na stranici iz ugla kupca, šta fali…

Nakon što imate content krenite u web design proces, prilagođavajući formu njenoj funkciji. Bez obzira da je li je to neki custom site ili neki CMS site tipa WordPress-a, potražite teme ili obratite pažnju na elemente koji odgovaraju mentalnoj slici klijenta, prilagodite elemente, boje, tipografiju.

Na kraju prođite kroz kompletan site iz ugla korisnika, testirajte sve, forme, subpage-eve, menije, da li je mobile friendly, optimizirajte slike, uradite SEO. 

Kada predate website klijentu, jako je važno da nastavite pratiti šta se događa. Možete sebi dozvoliti da s vremena na vrijeme pogledate da li su blogovi ok, da li se slike učitavaju dobro, možete provjeriti i kako stoji na SERP-u. Obratite pažnju, vratit će vam se mnogostruko.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *